Voelen versus weten
Veel mensen hebben doelen of goede voornemens, maar waarom worden die zo vaak niet behaald? We proberen onze doelen scherper te definiëren, stappenplannen te maken, onszelf te motiveren en hulp van anderen te krijgen... en toch lukt het vaak niet.
Doelen stellen is van nature een mentale activiteit. We proberen in woorden te vatten wat we voor ons zien en waar we naar verlangen. Maar in die vertaling gaat soms iets cruciaals verloren, iets wat de sleutel kan zijn tot meer succes en effectiviteit. Het draait om het voelen in je lichaam; het bewust ervaren van emoties, gedachten en fysieke reacties. Dit voelen, deze innerlijke wijsheid, kan ons leiden naar een dieper begrip en ons helpen om werkelijk te bereiken wat we voor ogen hebben.
Los van de concrete resultaten die we nastreven, gaan doelen eigenlijk ook over wie we willen zijn en hoe we ons willen voelen. Ze hebben te maken met een bepaalde energie of staat van zijn die we prettig vinden. Het gaat niet echt om het geld, het lichaam, het bedrijf, of de liefde, maar om het gevoel dat we verwachten te krijgen van deze zaken.
Heb je ooit gemerkt dat wanneer je iets al eens gedaan hebt, het de volgende keer gemakkelijker gaat? Of het nu gaat om een sportprestatie of het starten van een bedrijf. Dit komt omdat je lichaam en geest die ervaring al kennen; je hebt het gevoel en de energie ervan al eens gevoeld. Misschien omdat ons lichaam de ervaring heeft, en dat het kan terugkeren naar de toestand waarin je dat doel aan het bereiken was en bereikt had. Vanuit die energie en houding begin je vanzelf ook weer de handelingen te stellen, gedachten te denken en gevoelens te voelen die horen bij succes.
Vaak proberen mensen vanuit een twijfelende, onvermogende energie iets te bereiken in de hoop dat dan het gevoel zal volgen. En omgekeerd: de mensen die het onmogelijke realiseren, doen dat vaak omdat ze met elke cel en vezel in hun lijf ervan overtuigd zijn dat het zal lukken. Ze weten het al, ze zien het al, ze voelen het al - en het manifesteert zich. Of de Pippi Langkous attitude: “Ik heb het nog nooit gedaan dus ik zal het wel kunnen.” - en dan lukt het nog ook! Terwijl mensen die er al langer mee bezig zijn en die genuanceerder kijken, er meer moeite mee hebben. Dus hoe meer je het voelt, hoe makkelijker je het realiseert.
Wanneer ik mensen begeleid naar hun doelen, ondersteunen de paarden ons heel krachtig om hen naar het gevoel te brengen dat ze willen ervaren. Dit is niet het enige dat het verschil kan maken, maar het heeft vaak een grote impact. Hier zijn enkele voorbeelden van hoe ik dat doe tijdens paardencoaching sessies:
👂Leren luisteren naar je lichaam: Letten op je lichaamstaal, ademhaling en stiltes, en wanneer die optreden tijdens de oefeningen. Ik geef die dan terug: “Ik zie je zuchten…? Wat gebeurde daar …? Ik zag je in elkaar duiken, heb je dat gevoeld?” Coachees worden zich bewust van die momenten en hun natuurlijke lichaamstaal daarbij. Van daaruit gaan we zoeken naar de andere kant van die medaille : welk gevoel kan je oproepen waardoor iets wel lukt. Het paard laat zien wanneer het juist zit.
🤹♀️Vragen naar het gevoel: “Heb je ooit al jouw doel bereikt ?” Met NLP technieken breng ik je terug naar die situatie. Niet met het “weten” maar naar wat je voelde op dat moment. Van daaruit gaan we met de paarden aan de slag. Het vasthouden van dat gevoel en dan de resultaten zien die het paard je toont. Kippenvel voor de coachee en de coach.
🥇Sensorisch werken: “Wat voel je in je lichaam als je je inbeeldt dat je er al bent?” - “Welke stemmen hoor je wanneer het lukt?” Opnieuw met die gedachten op stap met het paard. Is dit echt? Het paard zal het je met plezier laten zien door vol in de rem te blijven staan, je te negeren, of net te geloven in je en met je op stap te gaan.
💪Toon het met je lichaam: “Beeld eens uit hoe jij zal staan wanneer je er bent. Overdrijf maar!” en dan op stap met het paard, zonder of met touw. Heel snel kan je weten of die lichaamshouding de juiste is om de anderen mee te nemen naar jouw doelen.
Door dit soort vragen moedig ik mijn coachees aan om een betere emotionele en fysieke verbinding met hun doelstellingen te maken. Onbewuste gedachten en emoties die losstaan van het verhaal en de mentale beperkingen die we hebben rond het doel kunnen naar boven komen, wat vaak de sleutel is tot doorbraak en transformatie. De paarden zijn de spiegels voor de coachees. De feedback is ongefilterd, helder en oordeelloos. Dit biedt de emotionele veiligheid die nodig is om snelle stappen in je persoonlijke ontwikkeling te kunnen maken.
Klaar om diepere connectie met jezelf te maken en blijvende veranderingen te creëeren? Maak dan snel een afspraak op mijn contact pagina.